tiistai 21. lokakuuta 2014

Ihmisten tarinoita


Matkalla tapasimme useita henkilöitä ja kuulimme erilaisia elämäntarinoita. Ihmisten ystävällisyys ja avoimmuus teki meihin suuren vaikutuksen. Ylpeys omasta yrittämisestä näkyi heidän toiminnassaan. Tässä muutama kuulemamme kertomus.

 
Reilun kaupan käsityöprojekti, Batsiranai

Batsiranai on perustettu vuonna 1998. Se sijaitsee köyhällä, tiheästi asutulla alueella Harare ulkopuolella. Batsiranain jäseninä on vammaisten lasten äitejä. Zimbabwelaisessa yhteiskunnassa vammaisia lapsia ja heidän perheitään usein vierastetaan. Tämä sosiaalinen eristäytyneisyys johtaa usein äärimmäiseen köyhyyteen.

Viimeisen viiden vuoden aikana Batsinarai on laajentunut. Siihen kuuluu 2 taloa, joita käytetään päivähoitoon, fysikaaliseen kuntoutukseen ja siellä sijaitsee työtilat, toimisto sekä kolme asuntoa. Keskus tarjoaa lämpimiä aterioita ja kasvimaan jäsenilleen.

Tänä päivänä  yli 100 naista ompelee tuotteita. Omien käsitöiden myynnillä he voivat huolehtia perheistään. He ovat saaneet myös kansainvälistä tunnustusta.

 




 
 

Lorrie

Lorrie pitää bed and breakfast paikkaa Vic Falsissa.
Hän omisti aikaisemmin ison maatilan. Hän menetti kaiken Zimbabwessa vuonna 1998-2001 tapahtuneen maa reformin aikana.  Tuolloin itsenäisyyssodan veteraanit valtasivat maatiloja valkoisilta suurtilallisilta. Vaihtoehtoina oli, joko lähdet ja jätät kaiken tai kuolet.

Aluksi Lorrie elätti perheensä kauppiaana. Parhaimmillaan hänellä oli seitsemän kauppaa. Alue, jossa hän eli poikansa ja isänsä kanssa oli kuitenkin hyvin levoton ja huumeiden käyttäjiä oli paljon. Lorries päätyi myymään kaupat ja näillä rahoilla hän aloitti b&b:n pitämisen. Nyt hän haaveilee laajentavansa toimintaa.



 

 
Thembo

Nuori taksikuski Thembo on käynyt koulun Hararessa, Dziwarasekvassa. Nykyään hän asuu ja työskentelee Vic Fallsissa. Hän ajaa taksia omalla autollaan kuutena päivänä viikosta. Työpäivät alkavat kuudelta aamulla ja kestävät iltakymmeneen.

Viikon ainut vapaapäivä, tai puolikas sellainen, on sunnuntai. Silloin hän käy katolisen kirkon messussa aamukahdeksalta  ja pesee pyykkiä. Aamuvapaan jälkeen taksi on liikenteessä jälleen.

Thembo säästää palkastaan,  että voisi kolmen vuoden päästä ostaa uuden isomman auton. Sellaisen, johon mahtuisi seitsemän matkustajaa.

 

Ismail

Ismailin tapasimme pienen käsityöläisten kauppakeskuksen sisäpihalla. Hän istui pyörätuolissa. Elantonsa hän hankkii taittelemalla limsatölkeistä leikatuista suikaleista erilaisia hahmoja sekä eräänlaisia kattokruunuja. Isoissa hahmoissa hän käyttää rullalle käärittyä sanomalehteä tukena.
 


 

 

Kankaita ja vaatteita

Käsityöläiskaupasssa tapasimme nuoren naisen nainen ja hänen pikkuveljensä. He myyvät  kaupassa mm. batiikkivärjätyistä kankaista tehtyjä vaatteita. Sisarusten täti on ommellut vaatteet ja batiikkivärjäyksen on tehnyt veli. Koko perhe on mukana yritystoiminnassa.

 
George Phiri, Zimbabwe

George toimii taksinkuljettajana matkatoimistolla. Hän asuu perheineen Victoria Fallsissa. Perheeseen kuuluu vaimo sekä kaksi tyttöä. Vaimo odottaa kolmatta lasta. Hän on aidsiin ja hiviin erikoistunut sairaanhoitaja. George kertoi, että tavallinen lapsiluku nykyään perheessä on kolme, aikaisemmin se oli seitsemän. Hän kertoi ottavansa osaa lasten hoitoon ja ruoanlaittoon. Vaimon ja lasten hyvinvointi on hänelle ykkösasia.

George oli hyvä esimerkki siitä, miten yritteliäitä zimbabwelaiset ovat. Hän hakee turistiryhmiä Bulawaosta tuodakseen heidät  Victoria Fallsille sekä toimii heidän kuljettajanaan perillä. Bulawaossa vihannesten hinnat ovat alhaisempia, koska maa on hedelmällisempää. Tästä syystä George ostaa sieltä vihanneksia (perunoita ja sipulia), jotka hän sitten myy kotikaupungissa hieman kalliimmalla hinnalla. Perunat maksoivat 7 dollaria säkki ja hän myy sen eteenpäin 10 dollarilla. Näin hän saa vähän lisärahaa perheensä elättämiseen.

Perheellä on muutama kana, joten he ovat omavaraisia munista. Heidän suunnitelmissaan on ostaa broilerikanoja tulevaisuudessa. Perhe ei ole varakas, mutta he pärjäävät kuitenkin hyvin.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti